zondag 20 januari 2013

The making of... een feuilleton ... de messen geslepen.

Deel 3

Ik heb de stoffen bij elkaar gezocht, mijn inchliniaal gepakt, tenminste, ik heb die van Evy gepikt. Rolmes en snijmat liggen al helemaal klaar. Ik kan beginnen en u ook.

We beginnen lekker simpel, we gaan snijden. Ik ga ervan uit dat u met rolmes en liniaal kunt omgaan. Zo niet, lees dan het schuin getypte stukje.

Snijden met een rolmes vereist enige oefening. Het aller, aller, nog allerste belangrijkste is dat u nooit zonder liniaal snijdt en de hand waar u niet het mes in vasthoudt, zodra u gaat snijden, altijd op de liniaal houdt, gewoon altijd. Uw quiltcariere eindigt namelijk acuut bij het verlies van een paar vingers. En het doet ontzettend pijn. Ja, ik spreek uit ervaring.

En dan het snijden zelf. Zet het mes loodrecht tegen de liniaal op ongeveer 1 inch van de korte kant. Ik laat het even zien.


Trek het mes naar u toe, tot het einde van de liniaal en ga dan met een vloeiende beweging weer naar voren. Het zit in het vloeiende. U staat geen boom om te zagen of perterselie te hakken, nee, u bent  bezig de edele quiltstof te snijden. In een vloeiende voorwaartste beweging. Tenminste, dat bent u van plan te gaan doen maar ik adviseer u om eerst met een oud laken te oefenen. Begin met repen van 5 inch, en maak de repen steeds smaller. Als u zonder problemen repen van een 1/2 inch kunt snijden bent u klaar voor de edele quiltstof.

Het snijden:

We gaan rustig beginnen, met de zwarte stof.

U snijdt vier strips van 6 7/8 inch bij 42 inch
Uit deze strips snijdt u tweentwintig vierkanten van 6 7/8 inch.


We hebben 22 vierkanten van 6 7/8 inch. Maar we zijn nog niet klaar. Deze 22 vierkanten gaan we diagonaal doormidden snijden zodat we 44 driehoekjes hebben.


Heeft u er 44? Ik ook, dat betekent dat we op de goede weg zitten.

Vervolgens gaan we van iedere kleur, behalve van het zwart en het paars, 7 strips snijden van 1 1/8 inch bij 42 inch.


Van het paars snijdt u 14 strips van 1 1/8 inch.

Het zwart laat u verder met rust voor nu.

Even weer een informatief stukje, sla het gerust over, alle cursief getikte teksten doen er niet zoveel toe :)

De meeste quiltstof is 44 inch breed. Dus als u even de zelfkant van de stof afsnijdt blijft er zo ongeveer 42 inch over. Dat hoeft u verder niet na te rekenen of te meten, is niet zo van belang. Als u in een quiltpatroon de afkorting WOF (Width Of Fabric) ziet staan bedoelt men de hele breedte van de stof. (42 inches)

Genoeg voor vandaag, quilten is een hobby, geen werk en u hebt genoeg gebogen gestaan.

Morgen ga ik verder met snijden, er komt nog een hele berg snijwerk aan. Mes scherp en in de aanslag?


Wordt vervolgd...

Groetjes,
Petra


12 opmerkingen:

 1. Je gaat wel heel erg snel en/of heel erg enthousiast, ik heb de stoffen nog niet.... enne ohh dat gedoe in achtsten... twijfeldetwijfeldetijfel...
  Veel plezier met maken!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zit even te lezen.....
  Snijden.....
  Vier strips van 6 7/8 inch volle breedte...
  Uit deze strip 22 vierkanten 5 7/8 uhhhh bedoel je niet 6 7/8????
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk, typefoutje van Evy :) We hebben het al aangepast, dank je wel!

   Verwijderen
 3. Dat gaat lekker snel. Ik heb nog niet eens de stofvoorraad bekeken. Vandaag maar eens een gaatje voor zien te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je niet een tipje van de sluier oplichten door ook een plaatje te plaatsen?? Of is dan de lol eraf? Of heb ik wat gemist?? Maar verder veel succes hoor ik kijk ff de kat uit de boom:-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel heel voorzichtig doen met snijden hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja dat snijden heb ik allemaal al met de Easy Street gedaan. Het gaat mij meer om het eind resultaat. Dan ga ik pas beslissen of ik mee ga doen. Je hebt mijn mail adres, stuur even een fotootje van de affo quilt. Het blijft onder ons! PLEASE PLEASE.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een tempo op eens. Ben benieuwd naar het vervolg. Groetjes,
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Petra, wat heerlijk om weer een vervolgverhaal van jou te kunnen lezen. Zou graag met je meedoen, maar ik heb eerst nog een paar onaffe quilts weg te werken.
  gr
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee niet verklappen das juist leuk....maar ik zit ook nog op mijn stofjes te wachten hoor! Maar geeft niet haal ik later wel in. En ja dat mes.....als poezenmeid heb ik hier mijn personeel voor want dat is me veeeeel te link! Groetjes aan dat lieve poezekind dat zo meeleeft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een stil vermoeden welke kant je opgaat,ben benieuwd,ik ga hem maken maar niet meteen,ga eerst even afmaken wat er nog ligt ,zal van de winter zijn.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Help ik heb de kleuren nog niet bij elkaar.groetjes Annie.

  BeantwoordenVerwijderen