vrijdag 18 januari 2013

The making of... een feuilleton ... Cijfertjes


Ik ben helemaal happy, mijn eigen quilt. En natuurlijk deel ik dat gewoon lekker met u. Maar ik heb wel iets geleerd van Evy en al die dames die noest werk verzetten met het maken van patronen. Ik schrijf tot in het iniminililipeuterigste detail hoe ik de quilt maak, u mag ermee doen wat u wilt. Delen met uw quiltgroepje, op uw blog zetten, u mag er alles mee... behalve het verkopen. Dat blijft voorbehouden aan mij -:)

Oké, ik ga beginnen.

We werken met inches, waarom? Omdat het mij nog steeds opvalt dat inches vaak worden omgerekend in centimeters en dat is niet nodig. Dus naast een prachtige, wat zeg ik, fenomenale quilt weet iedereen aan het einde van dit verhaal ook hoe je met inches werkt . Het is echt heel eenvoudig, beloofd.

Het schijnt dat het makkelijk is om van te voren iets te weten over hoeveelheid stof en afmetingen enzo, is handig wordt mij vertelt. Op mijn gevatte antwoord dat ik genoeg stofjes tot mijn beschikking heb volgde de inmiddels beroemde, vult u zelf maar in, blik van Evy.


Dus vooruit, wat informatie:

De top wordt machinaal in elkaar gezet en de uiteindelijke afmeting wordt, inclusief rand, 68 bij 68 inch. Maar het kan kleiner of groter, daar kom ik later op terug.

De door mij gebruikte materialen zijn:
Rolmes en snijmat
Inch liniaal 6 x 24 inch
Biassquare 12,5 inch
Naaimachine met kwart inch voetje
Garen, donkergrijs dikte 40
Strijkijzer

Meer vertel ik niet, lees mee, doe mee, geniet mee. -:)

Men neme:  
Zeven rollen stof. (Nee hoor grapje, moet kunnen tussendoor)

Ik heb ervoor gekozen om met originele Amish kleuren te werken. Dit zijn de kleuren die in het donkere deel van het kleurspectrum liggen. Wilt u dit nu juist niet, maar liever met heldere kleuren aan de slag... ik vind alles best. Enne, ik kreeg vandaag een vraagje, hoe gaat de quilt eruit zien? Wel dat weet u aan het eind van dit feuilleton -:)

Men neme dus effen stoffen. Ikzelf gebruik de Moda Bella Solids maar iedere effen quiltstof is prima. Informeer bij uw lokale quiltwinkel of kijk in onze webshop. Let op, de rand is in onderstaand overzicht van de benodigde stoffen nog niet meeberekend.

Regular Black (zwart ) 2 yard  (2 meter)


Burgundi (Bordeaux rood)  3/4 yard (75 cm)
Wheat (okergeel) 1 yard ( 1 meter )
Nautical Bleu ( blauw ) 1/4 yard ( 25 cm )
Etchings Slate (grijs) 1/4 yard ( 25 cm )
Prune   (Paars) 1yard (1meter)
Dark Teal (Donker Teal ) 1/4 yard (25cm)

Om het even simpel te houden 1 yard is ongeveer 90 cm. In uw Nederlandse quiltshop meet men niet in yards dus bereken het een beetje ruim.

1/4 van ongeveer 90 cm is  22,5 cm , ook even afronden 25 cm is voldoende voor alle stof waar u 1/4 yard van nodig heeft.

Nu een stukje achtergrondinformatie, mag je ook gerust overslaan hoor.

1 yard wordt verdeeld in 8. (dus niet zoals wij bij de meter in 10) Waarom ze het in 8 verdelen, ik heb geen idee. Het doet er ook niet toe, ze verdelen het in 8, we zullen het ermee moeten doen.
Simpel gezegd 8/8 yard is 1 yard. Dat betekent dus dat 1/8 yard ( ongeveer 90/8 ) plus/minus 11,25 cm is. 
Ongeveer dus. En 2/8 yard is ergo 2 x 11,25 = 22,50 cm.  3/8 yard = 3x11.25 = 33,75 cm . etc etc etc

Waarom ongeveer, omdat 1 yard ongeveer 90 cm was, weet u nog. In werkelijkheid is 1 yard 0.9144 meter. Als u dat verder wilt uitrekenen, veel plezier. Ik zou zeggen neem gewoon voldoende.

Genoeg gerekend, we gaan beginnen met de quilt.

Hoewel, ik ga even uitrusten van al dat gereken en nog veel belangrijker. Ik ga ons decimale stelsel volledig uit mijn hersentjes bannen. Ik ga mijn inchliniaal opzoeken en vanaf nu zijn wij alleen nog "on inches speaking terms"... afgesproken?

Oh ja, vragen, ik hoor ze graag!
Of u antwoord krijgt is afhankelijk van de vraag -:)

Tot morgen.
Groetjes
Petra

19 opmerkingen:

 1. Ja met al die rekensommetjes vul je wel een blog, het uiterste puntje van mijn stoel is nu bezet. Morgen weer verder, als ik dan nog niet weet wat het gaat worden, lig ik op de grond.Hoeveel blogjes moet ik nog wachten? Ik denk dat ik morgen voor alle zekerheid maar gewoon op de grond ga zitten. Petra kennende, duurt het nog wel even. Maar ik blijf genieten van je verhaal en bijpassende plaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor deze wijze les,het is heel goed mee te werken.Ik benieuwd hoe je quilt wordt.
  Succes er mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geweldig van jullie om het op deze wijze met ons te delen. Zo'n vrijheid en zo iets aan een ander gunnen! Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk idee! En wij gaan hier gewoon meedoen ook al is het om eens met hele andere stoffen te werken. Alleen dat zwart....ik weet niet of dat slim is met 7 langharige monsters om me heen.
  Maar we houden moed en gaan nu naar je webshop voor de stofjes.
  groetjes van de Katermansjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Men men wat laat je ons weer in spanning wat het gaat worden:-):-):-):-) ik moet wel zeggen ben eigenlijk niet van de ffstofjes maar het bloed gaat nu toch iets sneller stromen ik wacht morgen nog ff af maar het kan zo maar zijn dat ik van de week ff langs kom voor stofjes:-):-):-):-):-):-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Men men wat laat je ons weer in spanning wat het gaat worden:-):-):-):-) ik moet wel zeggen ben eigenlijk niet van de ffstofjes maar het bloed gaat nu toch iets sneller stromen ik wacht morgen nog ff af maar het kan zo maar zijn dat ik van de week ff langs kom voor stofjes:-):-):-):-):-):-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je weet zelf het uitrekenen van stof spannend te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk hoor, ik volg je op de voet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk feuilleton Petra, ben benieuwd wat je ons gaat laten zien en hoeveel afleveringen er nog gaan komen!
  Vanaf het moment dat ik met inches begon te werken vond ik het quilten nog veel leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik zou best mee willen doen, maar gaat nu niet lukken :-(
  Gelukkig is je verhaal op zich al leuk genoeg om te volgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben heel benieuwd hoe het er uit gaat zien.
  Ga je wel volgen, maar ga het niet maken.
  Ik wil altijd eerst alles zien,dus voorbeeld en patroon, voordat ik ergens aan begin. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ga jouw verhaal volgen, ik leer er nu al wat van, laat staan als ie klaar is. Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik vind het een spannend verhaal, en wat de aankoop van stof betrefd altijd iets meer nemen is nooit weg, kan altijd weer voor n ander projekt gebruiken. We ja toch nooit stof genoeg hihi. Leef helemaal met jullie mee en ik vind het geweldig hoe jij via het blog les kan geven, heel hartelijk bedankt. ga verder zo... we hangen aan je lippen, ofwel blog.... haha.groetjes uit luxemburg
  Carla Meysembourg

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Peet,
  O mooie kleuren ,mijn alle eerste quilt is ook een Amish quilt ,ook de orginele patronen vind ik er mooi ,ga meedoen.
  Wacht rustig op het vervolg ,plan je er ook meteen eengezellige workshop bij /of een bee.
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wacht op deel drie,groetjes annie

  BeantwoordenVerwijderen