woensdag 19 december 2012

Het heeft Hare Majesteit behaagd...

Om niet te reageren op mijn brief van 8 februari 2011. Ik snap dat ook wel, hare majesteit heeft wel andere zaken aan het hoofd. In het licht van het gestuntel van hare majesteits regering valt het onderwijs in textiele werkvormen natuurlijk volkomen in het niet. Ik begrijp dat best, ik draag hare majesteit nog steeds een zeer warm hart toe.Sterker nog, ik waardeer hare majesteit hogelijk en heb er mijn hersentjes over gebroken hoe ik dit aan hare majesteit kenbaar kon maken.en ineens wist ik het. Wij gaan hare majesteit eren met een koninklijke quilt.

Een Nederlandse quilt, ontworpen en gemaakt door vrouwen voor vrouwen. Want is het niet zo dat wij hier ten lande uitsluitend hare majesteiten op de troon hebben gekend. Geen Zijne majesteit, nee, hare majesteit. Niemand van ons heeft ooit een Zijne majesteit in levende lijve meegemaakt. Het klinkt ook raar, zijne majesteit, vind u ook niet?

Dus toen de Quilt en Zo Evy vroeg om een quilt te ontwerpen stond voor mij al vast dat wij met deze quilt de vorstinnen van oranje zouden eren.

Maar ja, dat waren er wel vier. En ik mag vast wel even opmerken dat de dames zeer on Nederlands niet de dochters vernoemden naar de moeders. Dat gaf een dilemma, want naar wie moesten wij de quilt nu vernoemen..

Emma, Wilhelmina, Juliana , Beatrix ??? Even dagdromen...Willem Alexander overslaan en direct door naar Amalia?

  

Het dilemma was van korte duur. Natuurlijk zou de quilt de naam Emma krijgen, de moeder des vaderlands, de eerste koningin der Nederlanden.

Zo, ik was tevreden, de quilt had een naam. Emma, hoeveel mooier wil je het hebben?
Ik was al op weg naar mijn luie stoel toen ik een diepe zucht hoorde. Peet, de quilt moet wel gefotografeerd worden voor een vooruitblik in de Quilt en Zo.

Aha, fotootje, ik pak wel even mijn iPad, komt goed.
Peet, waar wil je die foto maken? Het moet wel een mooie foto worden. Mijn suggesties, op de tafel, over het quiltrek, even vastnieten aan de schutting in de tuin, werden direct weggewuifd. Mijn hersentjes kraakten....Emma, Emma, Emma. En het lichtje ging branden.

Er staat een prachtig standbeeld van Emma hier een stukje verderop, in het parkje aan het Jozef Israëlplein. Evy klaarde gelijk op, goed idee. Zo gezegd, zo gedaan en voor alle zekerheid niet Ipadje mee maar het heuse echte digitale fototoestel wat ik ook nog steeds gebruik.

Oh, klein detail, de quilt was helemaal nog geen quilt, het was alleen nog de top. En nog kleiner detail, het waait buiten. Ook niet geheel onbelangrijk, het beeld van Emma is gigantisch groot en gemaakt van heel glad brons.

Aankomend bij het beeld drapeerde wij de Emma om de Emma. Ik deed een paar stapjes achteruit, stelde de camera in.... en heb moeten rennen om de wegwaaiende Emma nog net op tijd te kunnen pakken voor ze in de rozenstruiken belandde.


Goede raad is duur, maar niet voor Evy, die had de oplossing. Als jij nu eens op dat beeld klimt en de quilt vasthoudt? Ik protesteerde en beetje, dat beeld is spekglad , maar nee hoor, kon best. Glibberend en glijden klom ik op het beeld hield de quilt hoog voor mij en maande Evy op te schieten met die foto.

Kan je je buik niet een beetje inhouden? Er zit een rare bobbel in de Emma .....het zal je maar gezegd worden....mijn buik een rare bobbel. Ik trok mijn buik in, liep rood aan en gleed van het beeld af, de Emma hoog in de lucht houdend.

Evy kwam bezorgd nader, inspecteerde de Emma, hè gelukkig, daar was niks mis mee...voor mijn uit de kom liggende enkel, zwaar gekneusde voet en verdraaide knie was weinig belangstelling. Je overdrijft was het antwoord op mijn geweeklaag, en oké, ik geef het toe, ik overdreef een beetje. Maar eerlijk is eerlijk, ik had wel mijn grote teen gestoten.

Heb je nu wel die foto? Helaas, nee, ze ging de Emma niet op de foto zetten met mijn buikbobbel en het werd ook al te donker. Morgen doen we het over, maar dan goed. We nemen een rol dubbelzijdig plakband mee, dan draperen we de Emma over de Emma en plakken haar vast.

Zo gezegd zo gedaan, de volgende dag werd er na wat geklim op, en geplak aan het beeld een prachtige foto genomen.Maar het was het allemaal waard. Een majestueuze quilt om een majestueuze dame

Met heel veel trots stellen wij het nieuwe jaarproject van de Quilt&Zo  aan u voor

De  EMMAGroetjes
Evy en Petra

21 opmerkingen:

 1. wauw, wat een mooie quilt is Emma.
  in welk nummer komt ze???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annerieke,

   Dank je wel!
   Het eerste patroondeel komt in het januari nummer. Daarna volgen er nog 5 delen.

   Hartelijke groet,
   Evy

   Verwijderen
 2. Dat is echt een koninklijke quilt! En de naam Emma vind ik heel goed passen,al hoewel Juliana ook wel had gekund.Beide koninginnen hebben wat moederlijks over zich en dan denk ik aan gezelligheid en huiselijkheid met handwerken.
  Kijk al uit naar het januarinummer!
  succes
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oooh wat moooi, dat is zeker een majeusteuse quilt(kan je dat zo zeggen?) Ik doe zeker mee als je Quilt & Zo weer even iedere keer naar Luxemburg wilt opsturen? Alvast dank je wel. ;-)
  Carla Meysembourg-Rijnaarts
  ALvast hele fijne gezellige feestdagen en een gezond 2013.
  Is toch nog niet te vroeg hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk sturen we die op voor je, geen probleem. Als je dat wil sturen we je bij de eerste aflevering ook meteen de papiertjes/malletjes mee. Laat maar even weten (svp via E-mail) LOL

   Verwijderen
 4. Hihi zie het helemaal voor me geweldig verhaal en ben heel benieuwd om de quilt in het echie te zien!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ooooooo wat is ie mooi geworden!! En nu helemaal met HET verhaal achter de foto ha ha maffies ik had jullie wel eens willen zien harken:-):-):-):-) en ik kom nog wel zo vaak met de honden noordwijk jammer dat ik jullie gemist heb wahaaa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, wat leuk en een heerlijk verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhaaaal! Enig! en wat een gave quilt, ik popel om ook deze eens te maken, geef je er nog een baaltje tijd bij? Leuk project hoor. Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zie het helemaal voor me, dat gedoe rond het beeld van Emma. Mooie quilt trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig verhaal weer. Het is een heel mooie quilt geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De Emma is geweldig!
  En ik heb buikpijn van het lachen,... sorry,... moet je maar niet zo geweldig beeldend schrijven,...
  Gaat het weer een beetje met de onderdanen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, weer zo'n heerlijk verhaal. Ik zie dat echt voor mij.
  En die quilt, ook al geweldig. Vooral de kleuren spreken mij aan.
  Dan nu het volgende dilemma. Zal ik wel, zal ik niet. Heb nog zoveel te doen, maar ja hij is wel erg mooi.
  Eh .... ben er nog niet uit.

  Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Petra, ik moest zo hard lachen om je verhaal, ik zag het helemaal voor me. Maar ik moest niet zo hard lachen dat ik vergat te zeggen dat het wel een hele mooie quilt is. Complimenten aan Evy. Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh geweldig, ik zag het allemaal voor me, en dochterlief kwam aanhollen, dacht dat ik huilde. Ja, van het lachen! Arme Petra, je hebt wel wat te stellen met dat mokkeltje van je. En terwijl Suusje achter me staat roept ze opeens WOW en ja, dat vind ik dus ook. WOW wat een mooie quilt! Zo knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat is zeker een koninklijke quilt, hij (zij?) is prachtig !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een geweldig verhaal over een geweldig nieuw project! Ik kijk ernaar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Meiden, ik zag jullie daar al klimmen en klauteren. Maar de quilt is wederom schitterend! Petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Evy en Petra de quilt gezien in het echt mooi mooi maar nu waar haal ik de tijd vandaan?heb je daar ook een goede tip voor? en Petra was je vroeger al niet een wildebras?, maar het verhaal is weer om te smullen.Groetjes Annie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hoi Evy en Petra.

  wens jullie hele fijne dagen toe.
  en petra, dank voor je leuke en lieve verhalen het afgelopen jaar.
  heb er elke keer van genoten.
  zo ook het verhaal , emma ,zag het gewoon gebeuren hi.
  de naam past echt bij de quilt.
  gr sieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. 't Is een pracht van een Emma (ik heb het over de quilt hé) en helemaal als ik lees wat voor toeren je hebt uigehaald om haar zo mooi op beeld te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen