vrijdag 11 november 2016

Dat zoeken we op...

Heeft u hem ook ooit aangeschaft? De grote Winkler Prins encyclopedie. Nog niet zo heel lang geleden, ongeveer 40 jaar?  Dat is in het licht van de geschiedenis echt heel kort. De aarde bestaat al minsten een miljardtriljoen jaar of zo, dus wat is 40 jaar?


Terugkijkend op die 40 jaar is er aan een uitspraak niet veel veranderd…de aloude zin, “dat zoeken we even op “. Alleen dat opzoeken gaat tegenwoordig wel een stuk handiger met het wereldwijde web tot onze beschikking. 

Hoewel… er zit een maar aan dat www. Er is zo gigantisch veel, in zoveel talen en op zoveel manieren te vinden, je zou er bijna een dagtaak aan hebben. En die heeft u niet, u wilt lekker bezig zijn met uw lapjes en draadjes en naaldjes. Dat juich ik natuurlijk ook toe.  Als u nooit meer zou toekomen aan het verwerken van uw lapjes … tsjaaa… dan is het snel gedaan met ons QuiltersPalet.


Wel ik ga u helpen. Ik ga het gewoon allemaal voor u op zoeken, vertalen, en gezellig bij u thuis brengen… virtueel dan natuurlijk. Gewoon hier, via het blog. Dan leest u het, bent weer op de hoogte en kunt weer heerlijk verder met het maken van prachtige quilts.

En waar kunnen we dan beter mee starten dan met het meest bekende blok.

De Log Cabin.

In tegenstelling tot wat veel Amerikanen denken zijn zij zeker niet de uitvinders van dit quiltblok. Maar de naam Log Cabin is wel door hun bedacht, ze hebben er dus de naam aangegeven. Het blok komt waarschijnlijk al veel langer voor dan het Amerika van Columbus zelf. Soortgelijke ontwerpen zijn namelijk ook gevonden bij oude Egyptische mummies en in een quilt van voor 1830 uit Engeland.Maar ere wie ere toekomt,de Amerikanen hebben er een heel apart feelgood block van gemaakt.
Het heeft ook wel iets avontuurlijks en gezelligs. De Log Cabin, de Blokhut. In de winter rondom het open haardvuur met de kaarsjes aan gezellig samen werken aan een Log Cabin Blok. 

Hoe ze het überhaupt allemaal zonder daglichtlamp voor elkaar kregen dat is al een wondertje op zich. Maar goed, ik neem even aan dat men zo'n 150  jaar geleden wat scherpere oogjes had. Logisch ook, ze waren toen nog niet beeldschermafhankelijk.

Hoewel zeker historisch niet bewezen doet het verhaal de ronde dat tijdens de Burgeroorlog Log Cabin quilts aan de drooglijn wapperde met een zwart middenblokje. Dit was bedoelt om aan te geven dat de Underground Railroad  (een soort verzetsbeweging die slaven van het zuiden naar het noorden smokkelde) welkom was. Het klinkt heel nobel, maar in de USA zelf geloven ze er niet zo in. Veel meer bestaat het vermoeden dat juist door dit soort verhalen in de omloop te brengen de Amerikanen zich willen distantiëren van hun niet fraaie slavernijverleden. 

Het Log Cabinblok  van Amerikaanse oorsprong is opgebouwd uit een rood of geel middenblokje. Het rood symboliseert hier het haardvuur in het midden van de blokhut. Het geel symboliseert het gele schijnsel dat door de ramen viel als uitnodigend teken voor passerende reizigers.

Rondom het middenblokje werden vervolgens stroken aangenaaid op een bepaalde wijze en in een kleurzetting van licht en donker. Later kwam daar, mede door de betere verkrijgbaarheid van quiltstoffen, ook de kleurzetting warm / koud bij. 

Iedere kleur heeft zijn tegenhanger in gevoelsbeleving. Zo is rood een warme kleur en blauw een koude kleur. Door deze kleuren tegenover elkaar te verwerken in een Log Cabin quilt ontstaan verrassende resultaten.

De schitterendste quilts zijn te maken door de logcabin techniek op verschillende manieren toe te passen. Deze verschillende setting kregen natuurlijk ook weer prachtige namen.
Wat denkt u van de Courthouse Step.De namen van quiltblokken voeden sowieso mijn fantasie. Want waarom noem je een quiltblok eigenlijk 'de trappetjes van de rechtbank'. Er  komen, buiten het personeel dat er werkt, weinig mensen voor hun plezier bij een rechtbank. Wellicht was het de vrouw van een rechter die de naam verzonnen heeft.  Waar de naam precies vandaan komt kan ik zelfs op het wereldwijde web niet vinden. Het is een variatie op het Log Cabin Block en daar stopt iedere verwijzing . Althans, ik kan het niet vinden. Als u het wel weet… graag vermelden dan is dat ook weer opgelost

The Withhouse Steps
De Amerikanen refereren hier uiteraard aan de trappen van het Witte Huis. Maar wij wonen in Nederland en ik stel daarom voor dit blok te hernoemen. Trappetjes van Oranje lijkt mij wel een leuk idee. Of de trappen van Soestdijk… of trapje naar het torentje. Hmmm, nu snap ik ineens waarom er verschillende namen geven worden aan hetzelfde quiltblok, gewoon even je fantasie gebruiken en voilà, een nieuw quiltblok is geboren.


Uiteraard zijn dit maar enkele voorbeelden. Er zijn nog vele andere namen bekend voor deze boeiende quiltblokken. Als je goed door zo'n quiltblok heen kijkt dan zie je dat deze allemaal zijn afgeleid van het aloude Log Cabin Blok.

Het in elkaar zetten van een Log Cabin is niet zo heel ingewikkeld. Er zit een bepaalde logica in die vrij makkelijk is te doorgronden. Zo naai je de strookjes van het originele Log Cabin blok vanuit het midden kloksgewijs rond. Je kunt dit met een gewone liniaal doen maar er zijn ook hele handige linialen te koop, bv de Log Cabin Liniaal van Marti Michell.

Naast het met de hand aan elkaar naaien leent dit blok zich ook heel goed voor het werken met de naaimachine. Voor nauwkeurigheid wordt er tegenwoordig ook vaak een vlies gebruikt zoals vlieseline L11,  theezakjes papier of rasterquick. Het een is niet beter dan het ander, het is een persoonlijke voorkeur welke foundation je het liefst gebruikt. De prijs van alle foundations zijn niet zo heel hoog. Ons advies is dan ook, probeer het gewoon uit en gebruik wat jezelf het lekkerst vind werken.

Zo, een blokje, 1000 woorden…. dat had u vast niet allemaal zelf willen uitzoeken J

Volgende keer, een ander blok, een andere geschiedenis, een ander verhaal.

12 opmerkingen:

 1. beste evy en petra wat een werk geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch. Heel boeiend. Dank je voor de moeite en ik sla het op, want ik heb er weer iets van geleerd. Heel fijn weekend voor jullie. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je toch een wijze vrouw. Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijn blog om te lezen en nog leerzaam ook!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen dat je het leuk vond, daar doen we het voor 😀

   Verwijderen
 5. Wat een leuk en interessant verhaal en wat een leuk idee om het zo "hapklaar" te presenteren! Ik heb het met interesse gelezen, bedankt ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuk! En je verteld het ook zoveel gezelliger dan die saaie "encyclopie"...
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen