donderdag 24 november 2016

Introductie Aurifil 80

De introductie van…

Op Facebook hebben wij al het nieuws aangekondigd en toen kwamen de vragen ook direct los. Want waar hebben wij het over ? Een nieuw garen waar wij super enthousiast over zijn…maar waarom dan?Wel dat ga ik uitleggen. Aurifil is een merk garen wat zeer goed bekend staat. Dat weten wij al een hele tijd en dat is ook de reden dat wij een grote collectie Aurifil katoenen garens in de diktes 40 en 50 hebben.
De dikte van garen wordt uitgedrukt in een nummer. Hoe hoger het nummer hoe dunner het garen. Ik weet dat het niet logisch klinkt maar ik heb niet de illusie dat ik de internationale standaard kan veranderen. Het blijven vreemde jongens die internationale standaarden.

Het Aurifil garen dikte 80 is dus dunner dan dun. En nu komt ons enthousiasme. Ondanks zijn geringe dikte is het garen wel sterk. Nu is het met geen enkel garen zo dat je er een vrachtwagen mee vooruit kan trekken , maar de kans op breuk bij normaal gebruik is werkelijk heel klein. 

Voor wij dit garen introduceren hebben wij het uitgebreid zelf, lees Evy , getest.  En ik kan u verzekeren, als Evy enthousiast is dan mag u erop vertrouwen dat het hier echt om een super product gaat. In de afgelopen jaren heeft zij namelijk heel veel garens uitgetest. Hierbij let zij op gebruiksgemak, kostenplaatje, breukgevoeligheid, pluizigheid en eindresultaat.

Op alle fronten scoorde dit garen een dikke voldoende. Het garen glijdt door de stof heen en verbergt zich als het ware tussen de stofdraden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je ook met een kleine collectie kleuren goed kunt werken. Je ziet de draad immers praktisch  niet.

Waar wij wel even dubbel naar hebben gekeken is het kostenplaatje. Want een rolletje is niet goedkoop. Wij hebben dat eens afgezet tegen de Aurifil cotton 50. En dan valt het ineens wel mee. Want waar er op een klosje Aurifil 50 slechts 200 meter op het klosje zit is dit bij de Aurifil 80 280 meter. Ik heb het even voor u uitgerekend.  Aurifil 50 kost per meter 0,018 cent. Aurifil 80 kost per meter 0,021 cent. Het is inderdaad iets duurder, maar dat is bijna verwaarloosbaar en het garen zit ook op een leuk uitziend houten klosje. U ziet, het verschil is minimaal en ons inziens het zeker waard.


Maar we hadden al het applicatiegaren dikte 50. Wordt dit garen nu vervangen?
Nee, absoluut niet, het applicatiegaren dikte 50 is gewoon prima. Met dit garen kunt u gewoon handappliqeren en appliqueren met de machine. Het garen is perfect voor festonneren op de machine, en juist daar vinden wij de dikte 80 iets minder geschikt voor.


Ik ga het even voor u visualiseren. Stel u prikt een gaatje in papier met een dikke borduurnaald. Daar trekt u een draadje door, een heel dun draadje. Wat u ziet is het gaatje, het dunne draad vult namelijk absoluut niet het gaatje op. Zo zit dat ook met stof en naalden. De dunste machinenaald is, naald nummer 60. Die naald is perfect voor Aurifil nummer 50, het gaatje wordt keurig opgevuld door het garen. Wel, de conclusie is voor de hand liggend, het dunnere garen dikte 80 vult dus niet keurig het gaatje op, u gaat dat het gaatje zien. En dat is niet de bedoeling. Vandaar ons, lees Evy`s , voorbehoud voor dikte 80 op de machine. Tenzij er een nog dunnere machinenaald op de markt gaat komen, maar vooralsnog is die er niet.

Applicatienaalden voor met de hand appliqueren zijn veel dunner dan machinenaalden, met applicatienaald 11 wordt wel keurig het gaatje gevuld. Perfect dus.

Oké, ik hoor u denken, maar dadelijk heb ik dus 2 soorten applicatiegaren, hoe houd ik ze uit elkaar. Dat is door Aurifil wel heel makkelijk gemaakt. Naast het feit dat de Aurifil 80 echt veel dunner is heeft Aurifil het ook nog eens op schattige houten klosjes gewikkeld. Vergissen is dus onmogelijk.
En dan komt de hamvraag….heb ik dit garen echt nodig?
Wel , daar kan ik heel duidelijk in zijn, nee. Maar zo heeft u ook geen rolmes nodig, een schaar knipt ook. U heeft ook geen naaimachine nodig, met de hand naaien kan ook. Maar al die zaken hebben met elkaar gemeen dat zij of het werk makkelijker maken en/of het resultaat mooier is. Het blijft allemaal een kwestie van keuzes maken. 

Oh ja, u maakt het uw huisgenoten ook makkelijker want die weten toch noooooit wat ze voor u moeten kopen met kerst, verjaardag en sinterklaas?. Wel , met een of meer klosjes Aurifill 80 weten ze zeker dat ze een grote glimlach bij u tevoorschijn toveren.Wij zijn er vast van overtuigd dat het werken met het nieuwe Aurifil 80 applicatiegaren niet alleen makkelijker werkt, het resultaat is ook mooier. Dus nodig…nee. Heel erg handig en mooi, ja , volmondig ja J

Groetjes Evy en Petra


12 opmerkingen:

 1. Ik heb ze al op mijn sinterklaaslijstje gezet, ik ben benieuwd of de Sint er gehoor aan geeft om dit garen aan mij kano te doen...... Ik kan dus eigelijk niet wachten.... ben best wel lief geweest... hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat garen zou ik graag eens proberen. Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zo'n schattig klosje en het is geweldig garen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je het toch weer mooi uitgelegd. Hartelijke dank. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het heeeeel uitgebreid getest, en ben er zeer enthousiast over, en dat wil best wat zeggen, hoor! Ik appliceer dagelijks, en dit garen is favoriet! Ik ga zeker over op deze dikte, en hou de 50 voor het patchen. Die doos is mijn droom-cadeau voor de december-maand... 😍
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van zo'n duidelijke uitleg en mooie foto's wordt je toch wel heel erg hebberig! Groetjes, Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb het garen pas in mijn handen gehad, erg fijn en met mooie klos het oog wil ook wat toch!
  En nu... hoop ik nog op een leuk introductie aanbod hihi???...!!!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

        Lieve mensen, We gaan het weer een keer doen... onze beroemde gra...