zondag 27 september 2015


Ikke, ikke, ikke

Zo heel af en toe wordt ik er een beetje horendol van.
De kleine onenigheden die luid moeten worden uitgepraat tussen schaartje zus en speldje zo. Het gekibbel tussen Yli handquiltgaren en Aurifil applikatiegarens. Om een beetje moe van te worden, u kent dat wel. Of nee, u kent het waarschijnlijk niet, u hoort het (gelukkig ) niet.

Ik hoor het wel maar ik heb daar een goede methode voor ontwikkeld om het aan te kunnen, ik doe of ik het niet hoor, ik ben Oost-Indisch doof zeg maar. En dat gaat prima...meestal.

Maar het oorverdovende ikke, ikke, ikke, kon ik toch niet negeren, het was te luid. Wat is er aan de hand blauwe? Het was namelijk de blauwe water oplosbare stift die het hardste aan het roepen was.

“Je gaat toch iets vertellen over stiften en potloden, ja sorry hoor, maar ik hoorde je daarover praten met Evy. Je gaat toch vertellen welke stift of potlood het beste is, ja toch?. Nou dat ben ikke, ikke ikke. Schrijf maar op, de blauwe is de beste. Toe maar, ben je lekker vlug klaar ook”.

Hmmm, maar dat is niet helemaal waar, voor sommige mensen is de blauwe water oplosbare stift inderdaad ideaal. Maar andere dames gebruiken liever de paarse stift die aan de lucht verdwijnt. Of de witte stift die eruit gaat met stoom. Of de friction pen die eruit gaat als je hem strijkt.
En laten we niet de stofpennen van Sewline vergeten, ook zeer favoriet.

Er barstte wederom een hoop gediscussieer uit. “De frixionpen was toch verbannen, wat doet die hier opnieuw”. Het was de blauwe wederom die het luidst aan het roepen was. Ik besloot het 1x uit te leggen.
Met pennen en potloden is het eigenlijk een beetje uitproberen. En om maar gelijk heel eerlijk te zijn, de ideale pen is nog steeds niet uitgevonden. Op een rijtje en zeker niet volledig
 
De paarse stift oftewel de Air Erasble Pen

 

 


Wat willen we nog meer? Een pen die gewoon zomaar uit zichzelf verdwijnt. Niks geen gedoe met strijken, wassen, wrijven, nee, hij verdwijnt echt zomaar, lost op, niks meer van te zien. En dat allemaal gewoon door licht. Waarom gooien we niet alle pennen weg en gebruiken we alleen deze pen dan niet?

Omdat deze pen zijn grootste voordeel tegelijkertijd ook zijn grootste nadeel is. Je kan geen groot quiltmotief tekenen. Voor je halverwege bent zijn je lijntjes foetsie. En niet zoals de fabrikant graag beweert, pas na 24 uur, nee, echt niet, soms verdwijnt de lijn al na een half uurtje.

Dit is ook in grote mate afhankelijk hoeveel licht er op uw quilt valt. De lijn blijft het langst zitten als u in het donker werkt. Dat heeft zo zijn nadelen. U zult er verbaasd over zijn hoe schots en scheef uw quiltwerk is geworden als u het licht weer aandoet. Uit bovenstaande kunt u vast concluderen dat de pen ook een hekel heeft aan uw zo heerlijke uurtje in uw tuin of op uw balkon in het zonnetje. Hij verdwijnt direct, slaat als het ware op de vlucht en u kan opnieuw beginnen.

Wilt u een klein blokmotiefje quilten en gaat u gelijk na het tekenen aan de slag, liefst niet in de zon, dan voldoet deze pen uitstekend. En dat zeggen wij met de kennis van nu. Want heel eerlijk gezegd, wij hebben geen glazen bol en kunnen echt niet voorspellen wat er met uw quiltlijntjes over 10, 20 ,30 jaar gebeurt. Dat weet gewoon nog niemand.

In onze collectie antieke en oude quilts zien wij namelijk ook bij sommige quilts de quiltlijnen getekend staan. En ik ben er bijna van overtuigd dat dit niet de bedoeling is geweest van de maaksters uit het verleden.

 

 


 


De blauwe wateroplosbare stift oftewel Water eresable pencil

Voordeel, de lijnen kun je goed zien. Een nadeel is dat je de quilt altijd moet wassen nadat hij gequilt is. Voor iedereen die zegt dat het met een natte doek ook gaat, ja klopt, maar dan verwijder je de inkt niet. Je laat het eigenlijk alleen maar in de batting zakken en op den duur komt het geel/bruin vlekkerig terug.

Daarnaast is de blauwe stift gek op warmte, hij blijft dan permanent. Een strijkijzer heeft zijn voorkeur maar hij vindt de warmte van de zon ook heerlijk. Net als kachels, radiateuren… en de veroveraar van iedere quilt, waar hij ook ligt, klaar of niet, uw kat…

Ja , ook die kan genoeg warmte afgeven om de blauwe lijn heerlijk permanent op uw quilt te bevestigen.

Is het daarmee een pen die u beter niet kunt gebruiken? Nee hoor, maar zoals met alles zijn er wel wat dingen waar u rekening mee kan houden. Niet strijken, niet in de zon leggen, niet uw kat erop laten slapen voor hij gewassen is…de quilt, niet de kat J

De witte stift oftewel the white marking pen

 

 
Komt aardig in de buurt van ideaal, maar hij heeft een groot nadeel. Je ziet het niet op lichte stoffen, erg onhandig.

De pen is ook niet geschikt voor ongeduldige dames. Stelt u het even voor. U tekent de quiltlijn met behulp van een slaboon of losjes vrij uit de hand. U kijkt eens en u ziet….niets. U bent een beetje boos, u heeft een niet werkende pen gekocht. Uw Quiltwinkel zou dat toch moeten weten. Al met de telefoon in uw hand om uw Quiltwinkel eens goed de waarheid te vertellen realiseert u zich dat het zondag is. U gaat het gevecht met uw pen aan, u tekent nogmaals de lijnen, krast zelfs een beetje en u ziet…niets. Ten einde raad besluit u om de quilt in een hoek te mikkeren en te wachten tot de winkel opengaat.

Maar wonder boven wonder, als u de volgende dag uw quilt pakt ziet u de lijnen, niet een mooi dun lijntje maar erg veel lijntjes, naast elkaar, op elkaar, een lijnenwirwar. Logisch …u had een beetje geduld moeten hebben. De inkt van de pen moet de tijd krijgen om te drogen. Had u dit van te voren kunnen weten…ja. Uw Quiltwinkel is er niet alleen om u stof en benodigdheden te verkopen. Zij zijn er ook om u advies te geven. Maar in tegenstelling tot het advies wat u iedere keer krijgt bij uw apotheek, ook al heeft u het medicijn al jaren, geeft de Quiltwinkel advies op aanvraag. Maak er gebruik van, als u een voor u nieuw artikel koopt vraag dan hoe het werkt en waar u rekening mee moet houden. De quiltwinkels geven u dit advies graag en gratis J

De Sewline stofpotloden. Oftewel The Fabric Pencil


 

Voordeel is dat je verschillende kleurtjes stiftjes bij de pen kan kopen. Nadeel is dat je stevig moet wrijven om de lijnen te verwijderen. En onze delicate quilt stofjes houden daar niet zo van, daar kunnen ze zelfs een beetje kapot van gaan. De eraser die achterop de pen zit voldoet niet echt. U krijgt de lijn het best weg met een warme vochtige doek.

Ervaring leert dat de lijnen van de witte stiftjes met een warme vochtige doek prima te verwijderen zijn. Maar de groene lijntjes gaan er op sommige stofjes echt slecht uit. Ook over de zwarte stiftjes zijn de meningen sterk verdeeld.

Nog een nadeel is de prijs, het Sewline stofpotlood is het duurste potlood bij aanschaf. Daartegenover staat dat de navullingen redelijk geprijsd zijn en dat je in 1 potlood 5 verschillende kleuren kunt doen. Rose, wit, geel, zwart of groen.

 
Al met al, het potlood heeft zijn voordelen maar ideaal, nee, bij lange na niet.

En dan als laatste ons hoofdpijndossier

De frixionpen.

 

Inderdaad, die was verbannen. Eigenlijk is bijna alles ideaal aan de frixionpen. Hij is er in verschillende kleuren, hij verdwijnt als je er een strijkijzer of föhn opzet. Hij blijft weg tenzij je de quilt in de diepvriezer bewaard, maar waarom zou je? Ik zou het echt niet weten,

Maar de vriezer is niet de enige plek waar het koud kan worden. Wat denkt u van de laadruimte van een vliegtuig. Of een tripje met uw favoriete quilt naar een echt koud land? Je weet maar nooit toch. Zeker als u uw quilt naar een tentoonstelling wilt sturen in bv de USA dan krijgt hij het echt koud in het vliegtuig en dan komen er zomaar lijntjes terug.

Maar als u de quilt niet naar koudere oorden stuurt en geen vliegreisjes laat ondernemen…dan zou het dus de ideale pen zijn?
Je zou het bijna zeggen, maar helaas.

Wij verbannen iets niet voor niets natuurlijk. De pen heeft de onhebbelijke gewoonte om op een aantal stoffen een vaag lijntje achter te laten. Niet op alle stoffen maar wel op meer stofjes dan wij eigenlijk aanvaardbaar vinden.
Dat gezegd hebbende besloten wij toch de pen terug in het assortiment te nemen om meerdere redenen.

Ten eerste, er is een nieuwe uitvoering met een ultra dunne punt, ideaal voor hele fijne lijntjes. Zeker voor sticheries waarbij u over het lijntje heen uw steekjes zet maakt het weinig uit dat er een vaag lijntje overblijft, die zit verstopt onder uw garen, Dit geldt ook voor quiltwerk met een dikkere draad.

Ten tweede, u kunt ook prima de naadtoeslag met deze pen aftekenen. Dat doet u sowieso op de achterkant van de stof, geen last dus van een eventueel vaag lijntje. Als u nu opmerkt dat u de naadtoeslag op de goede kant van de stof tekent….nee hoor , grapje J

Ten derde, wie zijn wij om voor u te beslissen wat u wel of niet kan kopen?

Dus de frixionpen is terug in het assortiment maar wel met een hele duidelijke aanwijzing

Test het vooraf op een stukje stof. Deze regel geldt eigenlijk voor alle pennen en potloden, maar voor de frixionpen in het bijzonder. Maakt u een quilt die eventueel een vliegreis moet kunnen maken, gebruik de pen dan niet op de voorkant van uw quilt.

Met bovenstaande waarschuwing vinden heel veel dames het alsnog de ideale pen.

Op het internet is al heel veel geschreven over de voor, en nadelen van deze pen. Er is zelfs een heel onderzoek verricht door Jenny K Lyon. U vindt het hier


Helaas is het in het Engels en het is vrij technisch. Ik heb dan ook niet de neiging om het voor u te vertalen, Mijn Engels is niet zo heel goed en daarbij doet het er ook niet zo toe wat ik ergens van vind.

Zoals ik al aangaf in een van de redenen waarom wij de pen wel in assortiment hebben, het is uiteindelijk aan u om de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen en wel of niet deze pen aan te schaffen

Overigens zijn er nog veel meer manieren om quiltlijnen op uw stof aan te brengen. Zo kennen wij ook het zilverpotlood, de krijtvarianten in pounches of als kleermakerskrijt, en natuurlijk de Hera marker.

Ik kwam in mijn zoektocht onder andere ook nog tegen….stukjes zeepresten, talkpoeder, maïzena, gewone zachte potloden, vingerverf….echt waar vingerverf. U begrijpt dat ieder gebruik van wat dan ook altijd op eigen risico is?

Ik laat het hierbij , maar mocht er nu iemand zijn die een aanvulling weet, laat u het dan even weten. Met zijn allen weten wij meer dan alleen en iedere aanvulling is welkom

En oh ja, in de winkel is alles om mij heen oorverdovend stil geworden. Geen pennetje is er meer aan het kissebissen, ze zijn stil van bescheidenheid geworden. De blauwe verschoot bijna van kleur, zo schaamde hij zich voor zijn grootspraak.

Conclusie: Er bestaat geen ideale pen, en daar mag de blauwe heel erg blij mee zijn. Want echt waar, als de ideale pen wordt uitgevonden dan mag de rest met pensioen. Aan u de keus welke pen u het liefst gebruikt, wij hebben ze gewoon allemaal J

Groetjes

Petra ( Ik ben niet gek, ik ben een Ballpoint klik klik klik )
info@quilterspalet.nl

 

 

 

 

 

 

 

6 opmerkingen:

  1. Fijn zo'n duidelijk en overzichtelijk verhaal

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal,dank je wel.
    Ik zelf gebruik altijd de quicktip roller van de Hema.
    gaat er niet vanzelf uit en verschiet ook niet,maar leg je stof even in het water of was je quilt en alles lijnen zijn verdwenen.
    De pen blijft jaren goed en kost maar 1 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk stukje! Het is een heel gedoe met die pennen, gelukkig gaat het meestal wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk duidelijk stukje over alle voor- en nadelen van het stiftenlegioen (die ik al wist, maar velen nog niet). Ik blijf fan van het duo wit en blauw!
    Groetjes van Ageeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. heel duidelijk en interessant , zelf heb ik uit wasbare kinderstiften gebruikt om quiltlijnen te tekenen werkte voor mij prima !

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Annemieke van Noort30 september 2015 om 16:10

    Volgens mij ben jij uitgeziekt, opgeknapt en weer helemaal de oude ! Wat een verhaal !
    Groet,
    Annemieke.

    BeantwoordenVerwijderen

        Lieve mensen, We gaan het weer een keer doen... onze beroemde gra...