donderdag 31 januari 2013

The making of ... wist u dat...?

U zit te wachten op het vervolg van onze quilt. Maar voorlopig moeten er 44 blokken streepjes met zwart driehoekjes worden gemaakt. Ik heb er al 4, dus dat gaat best wel snel. Alleen moet het vervolg dus even wachten. Maar dat geeft niet, het is zo weer weekend en dan kan ik uren achter elkaar door met naaien.

Dus voor nu tussendoor.
Wist u dat.....?

Quiltblokken namen hebben, gewoon net als u en ik, een naam. Ik heb mij er een beetje in verdiept en het is top. Mijn fantasie draait overuren. Oh ja, mijn fantasie heeft een Nederlandstalige inslag. Die kent geen Engels, gebrekje van mijn fantasie maar ik moet het er maar mee doen. En dat is maar goed ook....kijk maar wat het brengt. 

De Nederlandse puzzel.
(The Dutchmans Puzzle)

De molenwieken draaien in het rond, het graan wordt vermalen tot het fijnste meel. Binnen de kortste keren ruikt het heerlijk naar versgebakken brood. Maar helaas, brood wordt oudbakken en dan, wat moet je er dan nog mee? ( ik weet het wentelteefjes bakken, maar daar doet mijn fantasie even niet aan mee)

Oudbakken brood voer je aan de vogeltjes, en onder die vogeltjes bevinden zich ook ganzen. Prachtige vliegende ganzen, hoog in de blauwe lucht. Je droomt een beetje weg. Vliegende ganzen met een tik van de molenwiek. En ineens heb je het, een quiltblok.

Zo ongeveer moet de bedenker van dit blok zijn fantasie hebben gebruikt. En zoals u weet, voor de fantasie is de sky zeer zeker niet de limit. Nee , nee de fantasie gaat the sky ver voorbij en drijft af naar de onmetelijke diepten van de zee.

Mariniers kompas
(Mariniers compas)

Ruwe golven teisteren de houten schepen. De wind beukt tegen de masten. De eenogige piraat kijkt woest om zich heen. Hoe durven de weergoden hem zo te tarten. Het schip maakt slagzij, water stroomt in het vooronder. De bezaansmast knapt af als een lucifershoutje en het schip draait stuurloos in het rond.

Het schip tolt om zijn eigen as, het kompas draait als een dolle in het rond. Maar voor het schip met man en muis vergaat komt het kompas tot stilstand. De wind gaat liggen, de zee kalmeert. En in de fantasie is een prachtig quiltblock ontstaan, het mariniers kompas. Kleuren golven door de fantasie. En de zee is weer zo glad als een spiegel.

De ladders worden weer bestegen, de hoogtes weer bereikt. Jacob, ja zo heet hij nu eenmaal, heeft zijn eigen ladder. En prachtig ladder.

 Jacobs ladder
(Jacobs ladder)
 
Jacob was niet zomaar iemand. Nee, de zoon van Isaac, de kleinzoon van Abraham. Voorwaar een illustere afkomst. En Jacob had een open geest, sommige mensen zouden hem een dromer noemen. En dat klopt, Jacob was een dromer. Hij droomde over een ladder, een stairway to heaven. En op die ladder zaten allemaal engeltjes. En helemaal boven op de ladder zat God.

De fantasie vervliegt, niet respectloos, verre van dat, maar de fantasie ziet ineens blokjes. Veel blokjes. Blokjes die oneindig omhoog gaan, naar de hemel. De fantasie kleurt de blokjes met rood en paars en groen... een kleurenhemel die de fantasie zomaar kan bedenken. En uit respect voor Jacob, noemt men dit blok, de Jacobs ladder.

Oh die fantasie, wat brengt het ons veel moois. Maar helaas, het fabriceert geen kant en klare streepjesblokjes met zwarte driehoekjes. Maar dat geeft niks, alles op zijn tijd. en tijd voor alles. Zo komen we er wel -:) gewoon heel rustigjes aan.
 
Groetjes,
Petra
 

7 opmerkingen:

 1. Ja wat denk jij nou :-):-):-):-)zaterdag komen Veroon en ik de hele dag!! Dus dat wordt het niet hoor ha ha maar we willen wel een blokje naaien voor je hoor!
  Oja dat kompas is wel mooi staat ook nog eens op de lijst:-):-)Tot zaterdag:-):-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een geweldig verhaal weer, hoe bedenk je het weer! Ga zo door, ik geniet er iedere keer weer van.

   Verwijderen
 2. Mocht het naaien niet meer lukken, dan kun jij altijd nog als gespecialiseerd quilt-tolk/vertaler/schrijfster aan de gang!
  Ik geniet van jouw talenten palet.
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geniet ik toch steeds weer van je verhalen. De dag begint steeds weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jouw fantasie gaat altijd alle kanten op. Een wonder dat je nog tot blokjes naaien komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die bloknamen vergeet ik gelijk niet meer dankzij jou leuke verhaal erover.
  Denk er nog over om ook de Amisch quilt te gaan maken wordt steeds leuker.

  Groetjes Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was vandaag even op bezoek voor wat effen lapjes, en toen kwam deze blog ter sprake, leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen