vrijdag 25 januari 2013

The making of ... adem in, adem uit...

Hè lekker , zo'n rustdagje. Even geen gereken, gesnij, genaai, even helemaal ontspannen.

Gewoon even wat gezellig geklets wat verder nergens toe doet. Wat wetenswaardigheden die het leven van een quil(s)ter wel veraangenamen maar waar u mee kan doen wat u wilt, het is allemaal oké. Een leuk spelletje. Feit of Fabel

Voor ik begin een overweging vooraf.

Er is zelden iets helemaal zwart wit en iedere regel kent zijn uitzonderingen. Maar we gaan niet uit van uitzonderingen in het leven. We gaan uit van het gangbare, het gebruikelijke. Daar zijn ook altijd goede argumenten voor. De allereerste regel die wij leren bij een EHBO cursus is dat je een slachtoffer niet moet verplaatsen. Een goede regel, tenzij het slachtoffer op een spoorweg ligt en er een trein aankomt. De volgende feiten en fabels kennen natuurlijk ook hun uitzonderingen. Maar ook hier geldt, om de uitzondering te kunnen herkennen is het best handig als men de regels kent.

Feit of Fabel: Stof moet van te voren worden gestreken.
Feit

Helaas ja, dit is een feit. Ik ga het uitleggen. U koopt bij uw quiltshop 25 cm stof. Maar er zit een vouwtje in. Nu kunt u natuurlijk boos worden op uw quiltwinkel maar uit ervaring kan ik u vertellen dat ze daar niets aan willen doen. Ik zeg met opzet, niet willen. Ze kunnen het wel, ieder stofje wat zij u meegeven van te voren mangelen zou een optie zijn, maar echt gelooft u mij, dat willen ze niet.Dat vouwtje in uw stof waar uw quiltshop dus niets aan gaat doen zult u er echt zelf uit moeten strijken. Want een vouwtje is in feite extra stof. Als u gaat snijden met dat vouwtje heeft u dus meer stof dan de vereiste maat. Ergo, uw strip is te breed.

Feit of fabel: Katoen is katoen en alle katoen is geschikt om mee te quilten.

Fabel

Goede quiltstof kenmerkt zich door een gelijke schering en inslag. Dat betekent dat er net zoveel draadjes horizontaal als verticaal gebruikt worden per vierkante centimeter. Daardoor wordt het scheeftrekken van de stof tot een minimum beperkt. Als er minder draadjes worden verwerkt in de inslag dan ontstaat er meer kans op scheeftrekken.
 
 

Als je nu iets niet wilt in een quilt dan is het dat uw kunstig gemaakte blokken scheeftrekken... vandaar de keuze voor quiltstof.

Feit of Fabel: Ieder stukje stof kan willekeurig uit een lap gesneden worden.

Fabel

Recht van draad is zo'n term die vaak opduikt in het quiltersjargon. Het bekent niets meer of minder dat je probeert je stof recht op de stofdraad te snijden.

Stel je een weefgetouw voor waar de draden van onder naar boven opgespannen zijn, dat is de Schering. Vervolgens worden er van links naar rechts draden door heen geweven, de inslag. Je kan je voorstellen dat de schering de minste rek geeft.  En hoe handig, de schering loopt van zelfkant tot zelfkant.
 
 
Dus als je recht op de zelfkant snijdt is de draadrichting altijd recht van draad.
 
Voor vierkantjes is het handig als je vanaf de zelfkant van de stof omhoog snijdt. De inslag is ook recht van draad maar heeft een ietsjespietjesminuscuultjes beetje rek. Dat kan geen kwaad verder. Het wordt pas lastiger als je het vierkantje diagonaal gaat doorsnijden. Dan is de diagonale snijlijn schuin van draad en heb je dus rek.
 
Wat je nu echt moet proberen te voorkomen is dat je stukjes aan elkaar naait die beide schuin van draad zijn. Hoe groter de stukjes, hoe meer je een probleem creëert. Maar soms is het onvermijdbaar, de beroemde uitzondering op de regel. Dat komt ook wel goed, maar het is altijd beter dat als je de keuze hebt recht van draad tegen recht van draad te naaien. Gaat dat echt niet dan is de tweede beste optie recht van draad tegen schuin van draad. De minst aan te raden werkwijze is schuin van draad tegen schuin van draad.

 In ons naaisel van morgen ga ik het hier nog wat meer over hebben. Maar gelooft u mij, dat gaat helemaal goed komen. U hebt immers al die tijd al strips gesneden van 42 inch....van zelfkant naar zelfkant dus. Hè lekker, die zijn op zeker recht van draad -:)

Tot zover wat wetenswaardigheidjes. Het is niet altijd het leukste stukje van het maken van een quilt maar het eindresultaat wordt er echt mooier door. En daardoor krijgt u nog meer plezier in uw hobby. En daardoor begint u met enthousiasme aan een nieuw project. En daarvoor gaat u heerlijk nieuwe lapjes scoren bij uw quiltwinkel. Tjonge, het is echt een win-win verhaal, voor u en voor ons -:)

Morgen gaan we aan het naaien, ik verheug mij erop.

 

Groetjes
Petra

10 opmerkingen:

 1. Leuke weetjes Petra! De stofjes liggen gesneden klaar, ben benieuwd hoe het morgen verder gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ben nog aan het raderen in mijn boven kamer.........schuin van draad, schering en inslag, en dat na dagen van ruzie met mijn pinwheels pffff ik neem nog ff een bakkie koffie:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Feit: ik lees je verhaaltjes met heel veel plezier. Feit: ik kijk al uit naar het verhaal van morgen, en ik doe niet eens mee met het maken van deze quilt.

  Veel plezier en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk je wetenswaardigheden prettig verpakt in een leuk verhaal!
  groetjes van marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is altijd fijn om wat feitjes te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, wat heb jij toch veel (bij)geleerd Peet!!!!! En nu leer ik hier ook weer Fabels en Feiten!
  Morgen dus echt met de quilt beginnen????
  Doe niet mee maar ben heel benieuwd hoe die gaat worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zomaar gratis een helder en leerzaam verhaal, met humor en liefde voor het vak verteld.
  Dankjewel!
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. de raderen draaien om alles op te nemen,groetjes Annie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En als de quilt af is, ga dan ajb als een speer een boek schrijven! Maakt niet uit waarover, wát er ook uit je pen komt, het is zó heerlijk om te lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk verhaal en ik heb er ook weer van geleerd, bedankt en groetjes van JOke

  BeantwoordenVerwijderen