maandag 28 januari 2013

The making of... een feuilleton... Luctor et Emergo

Er wordt mij ook nooit iets vertelt. Echt waar, ik tast compleet in het duister, strompel door het ongewisse en moet alles zelf ontdekken.

Neem nu het eerste blokje waar ik mee wou beginnen. Stukjes aan elkaar zetten, kwart inch naadtoeslag, eindelijk komt mijn creatieve werk tot leven.

"Wat ben je aan het doen?"

Ik schaar dat onder de overbodige vragen. Wat ben je aan het doen... doe eens een gok, ik zit achter een naaimachine, er liggen lapjes op, het naaimachinetje naait......

Nee hoor, ik reageer totaal niet geïrriteerd, ik ben aan het naaien.

"Ja, dat zie ik, maar hoe groot zijn die blokken?"

Ongeveer 6 inch. Mooi aan elkaar gemaakt hè.

Evy is er zo eentje van meten is weten en kwam tot de onthutsende conclusie dat de blokjes geen 6 inch waren, ze waren maar iets van 5,75 inch.

Ik begreep er niks van, had keurig gedaan wat er tegen mij was vertelt. Kwart Inchje naadtoeslag klopte ook wel zo om en nabij. Wat was er mis?

Ik besloot ter plekke dat ik hulp nodig had. Maak jij dan eens een blokje, ik vroeg het lichtelijk wanhopig, want echt, het zou goed moeten zijn.

Evy legde op ieder stukje stof een liniaal, mat alles na en begon te naaien. En verdulleme, het klopte niet.

Wat volgde was super veel gereken en de slotconclusie, de maat, verkregen uit het heerlijk super nieuwe EQ 7, is niet correct. Oké, we gaan het oplossen, linksom of rechtsom

Er werd mij een tekeningetje overhandigd. Met licht wantrouwen bekeek ik het velletje. Ik draaide het eens om en om. Wat moet ik hiermee?

Na wat uitleg begon ik het door te krijgen. Het is niet zo heel moeilijk. We gaan paperpiecen!

Eerst maar even het paperpiece patroontje voor het eerste blok wat we gaan maken.

Klik hier voor het PDF patroon. Let er wel goed op dat uw printer op "niet schalen" staat. Als dit niet staat aangevinkt doe dat dan voor u het patroontje uitprint. Sommige printers kennen geen Nederlands, dan staat er "non scaling"

Als vingeroefening starten we met iets makkelijks.

Herinnert u zich nog zwarte driehoekjes die u hebt verkregen door vierkantjes van 3 7/8 inch diagonaal doormidden te snijden? Mooi, die zijn een ietsje pietsje te klein maar dat geeft niet. Die gaan net passen dankzij ons paperpiece patroon.

En herinnert u zich de gele vierkantjes van 4 3/4 inch? Ja oké, die pakken we er ook bij.

Ik laat het even zien.
 
Het patroon geprint op de juiste maat (incl naadtoeslag 6 inch, altijd even controleren)
 
Leg je stof met “de goede kant boven” op de achterkant van het papier over het vakje met nummertje 1. Zorg dat het aan alle kanten de lijnen van het midden vierkant overlapt. Ook tot aan de rand van het patroon indien van toepassing. 
 
Nu gaan we met het gele lapje een beetje schuiven. Leg het zo dat aan 1 kant je gele lapje slechts een kleine 1/4 Inch over de lijn uitsteekt.
(Over de andere 3 zijdes maken we ons straks wel druk)
 
Leg een zwart driehoekje, met de goede kant naar beneden, bovenop het gele vierkantje. Zorg ervoor dat het bovenaan gelijkt loopt met het gele vierkantje en de punt van de driehoek exact op de diagonaallijn ligt. (zet desnoods even een hulplijntje met een verdwijn pen)
 
Leg het geheel (eventueel eerst even spelden) met de papierzijde naar boven onder het voetje van je naaimachine en naai precies over het lijntje.
 
Haal je werk onder de naaimachine vandaan dan gaan we ons nu even druk maken over de naadtoeslag van de andere 3 naadjes.
Leg een ansichtkaart op een van de naailijnen van de andere hoekjes en vouw het patroonpapiertje langs de rand van de ansichtkaart terug.
 
Leg je quiltliniaal met de kwart-inch lijn op de rand van het papier en snij alles wat onder de liniaal uitsteekt eraf. (nooit je vingers!)
Herhaal dit bij de overige 2 zijdes.
 
Nu kun je ook de overgebleven driehoekjes eraan naaien. Vergeet niet bij elke stap elke driehoek die eraan is genaaid open te vouwen en te strijken.
 
Leg je werk met de papierkant naar boven op je snijmat. Leg je liniaal gelijk met het buitenste (licht grijze) lijntje en snij. Doe dit aan alle vier zijdes.
 
Als het snijden goed is gegaan ziet het er daarna aan de achterkant zo uit.
 
En zo ziet de voorkant er dan uit. Een mooi vierkantje van 6 Inch.
Meet het even na, is jouw blokje geen 6 Inch? Dan is er iets verkeerd gegaan :)
 
Is het allemaal goed gegaan, herhaal dit dan nog 7 keer.

Wat is nu de toegevoegde waarde van paper piecen. Wel in dit blokje misschien niet zoveel, maar verderop in het patroon wordt het super belangrijk. En dan kun je maar beter eenvoudig starten.

Heeft u de acht blokjes? Mooi. Dan kunnen we verder met het lapje paars van 4 3/4 inch

En de 4 driehoekjes rood (die uit de 2 vierkantjes van 3 7/8 zijn verkregen)

Die zetten we met hetzelfde paperpiece patroontje aan elkaar.

Ook dit laatste blokje klaar?
Ga dan met een lekker glaasje in een makkelijke stoel zitten en bewonder je werk. (Als je Vlieseline L11 hebt gebruikt). Als je papierpiecing papier hebt gebruikt is het nu de tijd om het papier achter je werk weg te scheuren.

Ik hoop oprecht dat het u iets makkelijker afgaat dan mij maar.........Je maintiendrai!

 
Groetjes
Petra (die verder gaat zwoegen op het volgende blok)

9 opmerkingen:

 1. Pffffff wat een geploeter zeg:-):-) maar bewondering voor je doorzetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Petra, valt niet mee he? Maar petje af voor het doorzetten!

  Een vraagje, is die 6" met of zonder naadtoeslag, want ik heb mijn eerste blokje genaaid (zonder papier) en het is precies 6,5" in het vierkant (naadtoeslag meegerekend).

  Groetjes
  Nicolette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, dom he, gewoon even nadenken, dus heb ik toch maar de pdf geprint en nu zie ik dat het blokje 6" is met naadtoeslag. Ik ga paperpiecen!

   Verwijderen
 3. Ik vroeg me ook al af of het blokje dat 6 inch is, met of zonder naadtoeslag is, omdat het patroon aangeeft dat het blokje 5,5 x 5,5 is.
  Dus hoe groot is het blokje nu zonder naadtoeslag? 5,5 of 6 inch ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Carin,
   Zonder naadtoeslag moet het blokje 5,5 inch zijn.
   Groetjes
   Petra

   Verwijderen
 4. Oja, herkenbaar, alles wat mis kan gaan, gaat ook zalig mis. Maar bekijk het positief, anderen leren van jouw missers, zo denk ik ook bij het maken van de mysterie (het zit al in het woord he, haha).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even een opmerking over het papier-piecen. Als je een kopie maakt van het patroon, controleer dan even of de kopie exact hetzelfde is. Ik heb laatst met veel enthousiasme een aantal blokken gemaakt van een string-quilt om erachter te komen dat mijn HP-printer/kopieerapparaat de boel een ietsiepietsie vervormt. Niet leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjon,
   Ja klopt. Het meestal alleen het probleem bij kopieren. Bij printen rechtstreeks vanuit een bestand heb je er gelukkig zelden last van.

   Hartelijke groet,
   Evy

   Verwijderen